събота, 21 юли 2012 г.

Интериори, комбинация от кухня и трапезария

Повечето съвременни домове не са достатъчно просторни, за да може да се отдели цяло помещение за хранене, затова обикновено трапезарията се помещава в кухнята. От практичен аспект е хубаво масата за хранене да се обособи в отделен кът, за да не пречи на движението из кухнята. Вижте няколко интериора, които комбинират двете помещения функционално и спретнато.

Маса до кухненския остров



Трапезарното пространство е интегрирано в кухненското, като са използвани сходни тонове, за да се обособи цялостно помещението. Просторната стая дава възможност за движение, въпреки голямата маса за хранене и двете пейки от двете й страни. Дървесината е комбинирана с метален кухненски остров, който се използва и като рафт за част от вещите в кухнята.

Трапезария до прозорците



Под прозорците е поставена тапицирана пейка за сядане, комбинирана с два трапезарни стола. Дървената кръгла маса е достатъчна за хранене на 4-6 човека, като могат да се включват допълнителни столове за хранене, за да се използва изцяло пространството на масата в къта. Меките неутрални оттенъци на бежово и кафяво са освежени с няколко акцента в пурпурно. Когато не се използва като кът за хранене, масата и столовете могат да се местят встрани, а тапицираната пейка да се използва за четене.

Обособени помещения две-в-едно



Вместо голяма трапезарна маса, можете да използвате кръгла дървена маса на колела, комбинирана с 4-5 стола. Тя може да се постави в кухнята, до високите столове и може да се мести встрани чрез колелцата. Двете пространства са обособени чрез вградения кухненски плот, а са обединени чрез общите тонове, бяло и приглушено синьо.

Модерен кът за хранене и закуски



Поставената до стената пейка с тапицирана седалка и няколко меки възглавници е комбинирана с малка кръгла маса и два стола за хранене. Искрящо белият тон на масата привлича внимание на фона на тъмните дървесни оттенъци в кухнята, в които са подът, кухненските шкафове, трапезарната пейка и столовете. Двете пространства са частично отделени чрез ъгловия сектор на вградената мивка.

Ъглов банкет до прозореца в кухнята



Просторният ъглов сектор е трансформиран в трапезария чрез вграден банкет в меки тонове и тапицирана седалка в наситен прасковен нюанс. Декоративните възглавници върху пейката са цветни акценти в помещението, в комбинация с цвят крем и тъмнокафяво. Кътчето за хранене и закуски може да се използва за четене и писане на домашните задачи, като не пречи да движението из кухнята.

Маса в ъглов сектор



Отделена встрани от кухненските шкафове, трапезарията е обособена чрез бежов килим. Кръглата маса със стъклен плот и винтидж основа е комбинирана с няколко дървесни стола в бяло и синьо, а картината върху стената координира с цветовете на къта – бяло, зелено и синьо. Над масата е монтиран модерен абажур, а контрол над светлината се осъществява чрез два слоя аксесоари – плътни щори и ажурни завеси. Масата може да се използва не само за хранене, но и за писане, като по този начин цялото семейство може да стои в стаята, без да си пречат по време на работа.

Просторна маса



Встрани от кухненския остров, трапезарията е обзаведена с вградена пейка с тапицирани облегалка и седалка в наситено синьо. Пред пейката е поставена сгъваема маса, която може да се разгъва и да се използва за празнични вечери. Когато не се използва масата, тя заема малко пространство. Десените на меките възглавнички върху вградената пейка координират с десените на трапезарните столове. Прозорците са с монтирани решетки в долната и ролетни щори в горната част, за да се осигури уединение на седящите.

Съвременна кухня с наситени акценти



Кухненският сектор е с формата на П, с малък кухненски остров с втора мивка, вградена в острова. Тъмните оттенъци на дървесината на настилката, на трапезарната маса и на кухненските шкафове са комбинирани с меки тонове на бяло, кремаво и сиво. Акценти в оранжево създават настроение и разчупват еднообразните интериори на двойното помещение. Трапезарният кът е обособен чрез килим в цвят крем, който координира с нюансите на столовете и на абажура над масата.