събота, 18 септември 2010 г.

12 експертни съвета за уютен дом

Домът е Вашата крепост и ако искате да се чувствате у дома си още по-комфортно и уютно, прегледайте тези няколко съвета, дадени от експертите по вътрешен дизайн. Те ще Ви помогнат да превърнете всяка стая в оазис за релаксация и отмора на сетивата, за да сте заредени с енергия за ежедневните задачи.




1. Одеяла и калъфи





Един от най-бързите начини за промяна на интериора е да използвате калъфи за мебелите – те се сменят бързо и лесно и могат да променят мигновено дизайна на помещенията като цвят и текстура. Можете да сменяте калъфите със смяната на сезоните, като избирате подходящите за целта материи и цветове – например леки ленени платове в светли нюанси през лятото и плътни вълнени материи в шоколадово през зимата. Що се отнася до студените месеци, можете да допълните интериора с няколко меки одеяла, които да засилят усещането за домашен уют.




2. Повече текстура



 

Независимо от сезона, аксесоарите и детайлите с богата текстура винаги са подходящ избор за интериора. Те създават ефектни акценти и вдъхват живот на дизайна. Такъв детайл е например тази плетена масичка за кафе с кубична форма, както и семплото плетено килимче от морска трева. Техните естествени цветове и органична текстура създават усещане за връзка с природата, което от своя страна успокоява сетивата. Според експертите, дори не е необходимо да обзаведете цялото помещение с един вид материал – ратан или пък вълна, а можете да ги съчетаете така, че да се чувствате комфортно в така създадената атмосфера.


 
3. Повече цвят




Ако се чувствате добре сред ярки нюанси, не се колебайте да се обградите с такива в дома си. Тайната на балансирания дизайн е да използвате цветове със сходно местоположение в палитрата и да съчетаете ярките тонове с неутрални нюанси. В тази уютна всекидневна например е заложено на студената цветова гама, а палитрата е съчетана с плетени мебели, боядисани в снежнобяло.




4. Черно-бели акценти






Не е задължително домът да бъде изпълнен с ярки цветове – черно-белите детайли също могат да бъдат очарователно допълнение към интериорите. Те са своеобразен символ от миналото и затова създават усещане за домашен уют и топлина. Експертите съветват да поставяте черно-белите снимки върху бял фон и в черни рамки, за да получите деликатен и стилен контраст.



5. Органични декорации





Можете да декорирате дома си не само с красиви цветни букети –всякакви акценти, събрани от природата, могат да се превърнат в ефектен детайл у дома. Съчетайте свежи стръкчета цветя с парчета дърво, миди, речни камъчета и прочее, аранжирани в прозрачен стъклен съд. Семплата красота на тази декорация ще подсили релаксиращата атмосфера у дома и ще Ви накара да се почувствате по-близо до природата.




6. Меки матови нюанси






Лъскавите повърхности и блестящи детайли създават твърде формална атмосфера, в която малко хора се чувстват удобно. Затова заложете на матовите акценти и меки пастелни нюанси, които създават непринуден дизайн, подходящ за отпускане на сетивата. За целта можете да напръскате с матова спрей боя лъскавите повърхности или да замените блестящите детайли с такива в матови нюанси.




7. Семпъл дизайн





Семплият и непринуден дизайн помага да се отпуснете и да релаксирате, затова не се престаравайте при обзавеждането. В тази уютна трапезария например малката дървена масичка и няколко стола за хранене са достатъчни за един семеен обяд, а комфортната пейка под прозореца е чудесно място за четене или кратка дрямка след обяда.




8. Светлина в кухнята





Едно от местата, в което се нуждаете от най-много светлина е кухнята. Тя обаче често е пренебрегвана в това отношение, без да си давате сметка, че прекарвате немалка част от деня си именно тук. Тясното и мрачно помещение обаче няма как да не повлияе върху Вашето настроение, затова е време да отделите малко време за няколко реконструкции. Ако имате възможност, оставете открити прозорците в помещението или ги декорирайте с ажурни римски щори. Ако пък кухнята Ви не разполага с прозорец, напластете осветлението, така че да създадете максимално усещане за светлина. За да подсилите така създадената атмосфера, облейте интериора в светли нюанси, а за ефект добавете няколко ярки цветни акцента.




9. Излезте навън





Ако разполагате с веранда, двор или дори тераса, превърнете ги в оазис за релаксация в топлите дни на пролетта, лятото и есента. Тази закрита веранда например е обзаведена семпло, но уютно, като е превърната в своеобразна екстериорна всекидневна. Обляното в слънце помещение разполага с масичка и столчета за сядане, както и с удобно дървено канапе за четене и кратка следобедна дрямка. Уютната атмосфера е допълнена от малко плетено килимче, поставено върху дървения под.




10. Отлична организация





Според експертите по интериорен дизайн, два от основните фактори за уютен дом са редът и чистотата. Когато всяко нещо е на мястото си, Вие можете да се отпуснете пълноценно и да се почувствате по-комфортно в дома си. За тази цел в помощ могат да Ви бъдат не само шкафовете, но и кокетните плетени кошнички, в които можете да събирате част от вещите.




11. Студени нюанси





Студените нюанси, особено ако са съчетани подходящо, създават непринудена атмосфера, в която можете да се отпуснете. Пастелните тонове на зеленото и синьото например, са истински балсам за сетивата, особено когато се съчетаят с кремави тонове и меки кафяви оттенъци.




12. Уют в спалнята



Заменете стандартната горна дъска на леглото си с няколко удобни възглавнички – така ще създадете по-непринудена атмосфера за отмора и сън, а и ще разполагате с мека и удобна основа над главата си. Тази техника е още по-ефектна, ако стените на спалнята са облицовани с ламперия.


Няма коментари:

Публикуване на коментар