петък, 15 април 2011 г.

Рецепти на BBC GoodFood



Тарта с домати и извара

Порции 8
Подготовка 30 мин плюс време за охлаждане
Приготвяне около 1 ч Умерено лесно

Продукти: 

• 200 г бяло брашно и още за поръсване
• 100 г краве масло, студено, на кубчета 
• 50 г зряло сирене чедър, настъргано
малка връзка босилек или широколистен магданоз, листата накъсани 
• 175 г извара
8 средни зрели домати, нарязани на тънки филийки
малко зехтин за поднасяне
шепа смес от листа магданоз и мента (джоджен)

Начин на приготвяне:

1. Изсипете брашното, 1/2 ч.л. сол и маслото в кухненски робот и разбийте, така че маслото да остане на едри бучици. Прехвърлете в купа, добавете две трети от чедъра и пригответе меко тесто със 100 мл ледено студена вода. Ако е необходимо, добавете още малко вода. Омесете го бързо, след което го увийте стегнато във фолио и го оставете в хладилника поне 30 мин. Смесете накълцания босилек или магданоз с останалия чедър и с извара- та и посолете.

2. Поръсете работната повърхност с брашно и разточете тестото на дълъг правоъгълник. Сгънете го на три – първо от едната, после от другата страна. Разточете го и отново го сгънете по същия начин, за да получи- те многолистно тесто. Върнете го в хладилника за още 10 мин.

3. Загрейте фурната на 220°С (200°С с обдухване). Разточете тестото, така че от него с помощта на голяма чиния да можете да изрежете кръг с диаметър 27 см. Прехвърлете го в набрашнена тавичка със същия диаметър и го надупчете с вилица на няколко места. Печете 15 мин, извадете го и го оставете няколко минути да изстине.

4. Поръсете цялата повърхност на основата със сместа от извара, чедър и зелени подправки и отгоре подредете филийките домати, като ги застъпвате. Посолете и печете още 15 мин, докато краищата на основата добият златист цвят. Намалете температурата на фурната на 150°С (120°С с обдухване) и печете още 30-40 мин. Поръсете със зехтин, разбъркайте листата магданоз или мента с още зехтин и ги поставете в средата




Мъфини с круши и карамелени бонбони

Порции 12
Подготовка 30 мин 
Приготвяне 25-30 мин

Продукти: 

• 300 г   самонадигащо се брашно
• 1 ч.л.  бакпулвер
• 2 ч.л.  канела на прах
• 85 г     захар
• 250 мл прясно мляко
• 2 яйца, разбити
• 100 г   масло, разтопено
• 2 добре узрели круши, обелени и нарязани на парченца
• 100 г   меки карамелени бонбони (тофи), на парченца
• 25 г     белени бадеми

Начин на приготвяне:

1.Загрейте фурната на 200°C (180°C с обдухване). Застелете с хартиени формички отделенията на тавичка за 12 мъфини. В голяма купа сипете брашното, бакпулвера, канелата и щипка сол. Добавете захарта и разбъркайте. В кана смесете млякото, яйцата и разтопеното масло и ги изсипете в купата с брашното заедно с крушите и 1/3 от карамелените парченца. Разбъркайте за кратко, само докато продуктите започнат да се смесват – тестото не трябва да бъде гладко, а на бучки.

2.Разпределете сместа в 12-те формички на тавичката и поръсете с останалите карамелени бонбони и бадемите. Печете мъфините 25-30 мин, докато се надигнат, добият златист цвят и станат твърди при натиск (внимавайте да не докоснете горещия разтопен карамел и да се изгорите). Извадете ги върху телена поставка и изчакайте да изстинат.




Лазаня с диви гъби

Порции 8
Подготовка 25 мин 
Приготвяне 1 ч 5 мин
Лесно

Продукти: 

• 50 г краве масло
• 1 с.л. зехтин
• 1 голяма глава лук, нарязана на полумесеци
• 2 скилидки чесън, накълцани
• 2 дафинови листа
• 1 кг диви гъби, нарязани на филийки
• 250 мл зеленчуков бульон
• 1 с.л. доматено пюре
• морска сол
• прясно смлян черен пипер
• 1 пакет (400 г) пресни кори за лазаня
• 300 г сирене „Фонтина”, настъргано
• 50 г пармезан, настърган

ЗА БЕШАМЕЛА

50 г краве масло, 2 с.л. брашно 1/2 ч.л. прясно настъргано индийско орехче
750 мл пълномаслено мляко

Начин на приготвяне:

1.Започнете с бешамела. Сложете маслото в дълбок тиган на умерен огън. Когато се разтопи, добавете брашното и индийското орехче, разбъркайте и ги запържете за 1 мин. Дръпнете тигана от огъня и добавете млякото, като разбърквате постоянно. Върнете съда на слаб огън за 5 мин, без да преставате да бъркате, докато получите гладък кремообразен сос.

2.Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Сложете маслото и зехти- на в тиган за пържене върху котлон на силен огън и добавете лука, чесъна и дафиновия лист. Запържете ги за 5 мин, докато лукът омекне и стане прозрачен. Добавете гъбите, намалете огъня на средна степен и пържете още 15 мин, като разбърквате периодично, докато гъбите станат готови. Залейте зеленчуците с бульона и доматеното пюре и отново засилете огъня на максимална степен. Оставете плънката да къкри, докато се редуцира наполовина. Овкусете със солта и черния пипер.

3. Покрийте дъното на намаслена дълбока тава с листи за лазаня. Разпре- делете върху тях . от бешамела. Добавете по 1/3 от плънката и от настърганото сирене „Фонтина”. Повторете същото още два пъти, покрийте с листа за лазаня и ги поръсете с последната . от бешамела и с настъргания пармезан. Изпечете ястието в загрятата фурна за 45 мин до получаването на кафяво-златиста коричка. Оставете лазанята да „почине” 10 мин, преди да поднесете.




Паста на фурна с шунка и гъби

Порции 5
Подготовка 10 мин 
Приготвяне 20 мин
Лесно

Продукти: 

• 500 г паста по ваш избор
• 50 г масло плюс още малко допълнително
• 200 г малки гъби, нарязани на половинки
• връзка зелен лук, накълцан на ситно
• 50 г брашно
• 500 мл прясно мляко
• 140 г шунка, нарязана на парченца
• 140 г узряло сирене чедър, настъргано

Начин на приготвяне:

1.Пригответе пастата според инструкциите върху опаковката и я отцедете. Загрейте фурната на 200°C (180°C с обдухване) и разтопете малко от маслото в голяма тенджера. Запържете гъбите за няколко минути, извадете ги и ги сложете настрана. Почистете тенджерата с малко кухненска хартия.

2.Разтопете и останалото масло, изсипете по-голямата част от лука и го задушете за 1 мин. Сложете брашното и бъркайте още 1 мин, след което постепенно добавете млякото, докато получите гладък сос без буци от брашното. Засилете огъня и оставете соса да ври силно няколко минути, като бъркате, докато се посгъсти. Изключете котлона, добавете шунката и по-голямата част от сиренето и овкусете със сол и пипер.

3. Сложете пастата заедно с гъбите в голям огнеупорен съд, залейте ги със соса и хубаво разбъркайте. Поръсете ястието с остатъка от чедъра и лука и го запечете за 10 мин до златисто




Бяла риба с боб и зеле

Порции 4
Подготовка 20 мин 
Приготвяне 30 мин
Лесно
Добър източник на омега-3, мастни киселини и витамин С
Продукти: 

• Малка бучка масло
• 5 ивици пушен бекон, накълцани
• 1 глава лук, ситно накълцана
• 2 стръка целина, на кубчета
• 2 моркова, на кубчета
• малка връзка мащерка
• 1 глава къдраво зеле, накълцана
• 4 с.л. бяло вино
• 300 мл пилешки бульон
• 400 г боб от консерва, отцеден

ЗА РИБАТА

4 филета морска бяла риба, примерно хек, по около 140 г всяко, с кожата
2 с.л. брашно 2 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

1. Разтопете маслото в дълбок тиган, загрейте го силно и запържете бекона за няколко минути. Добавете лука, целината и морковите и ги оставете да се задушат за 8-10 мин, докато омекнат. Не бива да потъмняват. Сложете мащерката и зелето и оставете на огъня за още няколко минути, докато зелето започне да сляга. Сипете виното и оставете да къкри, докато се изпари. Добавете боба и бульона и оставете да къкри 10 мин. Зелето трябва да омекне, но да не се скашка.

2. За да приготвите рибата, овкусете всяко филе и поръсете кожата с брашно. Загрейте зехтина в тиган и запържете рибата с кожата надолу за около 4 мин, докато стане хрупкава, след това обърнете парчетата и пържете още 2-3 мин до готовност. Сервирайте всяко парче риба върху задушеното зеле, а по желание може да добавите и пресни картофи



Пушена пъстърва и оризови спагети с краставици и сусам

Порции 2
Подготовка 10 мин 
Готвене 5 мин
Лесно
Добър източник на омега-3, мастни киселини
Продукти: 

• 1,2 л зеленчуков бульон
• парче пресен корен от джинджифил, обелено и настъргано
• 100 г оризови спагети
• 1 с.л. соев сос, по-безсолен, плюс още малко за поднасяне
• 1 с.л. фъстъчено масло
• 125 г пушено филе от пъстърва, накъсано на хапки
• 1/2 голяма краставица, нарязана
• 6 стръка зелен лук, ситно нарязани
• сусам за поднасяне, сусамово олио за поднасяне

Начин на приготвяне:

1. Кипнете бульона заедно с настъргания джинджифил в голяма тенджера. Добавете спагетите и ги оставете да къкрят 4 мин, докато омекнат. Отцеде- те ги и ги охладете под студена течаща вода.

2.Разбийте соевия сос, фъстъченото масло и 2 с.л. вода (или повече, ако е необходимо) на гладък сос с консистен- цията на сметана. Сложете спагетите, краставицата и рибата в купа за поднасяне и ги залейте с получения дресинг. Поръсете с лука, сусама и сусамовото олио и поднесете.





Салата с картофи и риба тон

Порции 4
Подготовка 10 мин 
Приготвяне 15 мин
Лесно
Добър източник на витамин C, с ниско съдържание на мазнини
Продукти: 

• 300 г пресни картофи, нарязани на парченца
• 175 г зелен боб, изчистен и нарязан на половинки
• 175 г соеви зърна (замразени)
• 160 г риба тон от консерва във вода
• добре отцедена голяма шепа рукола или кресон

ЗА ДРЕСИНГА

2 ч.л. паста хариса
1 с.л. червен винен оцет
2 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

1. Сложете картофите в тенджерка с вряща вода и ги варете около 6-8 мин, докато омекнат леко. Сложете боба и соевите зърна и оставете на котлона още 5 мин, докато станат готови. Междувременно пригответе дресинга. В малка купа разбийте харисата и оцета с малко сол и пипер. Добавете зехтина, като продължавате да разбивате, докато дресингът се сгъсти. Отцедете добре картофите, смесете ги с половината от дресинга и ги оставете да изстинат.

2. Разделете рибата тон на парченца и я добавете към картофите. Изсипете останалия дресинг и внимателно разбъркайте. Разпределете салатата в 4 купи и поднесете всяка порция с малко рукола или кресон отгоре. Сервирайте топла или студена, по ваше желание




Телешко с гъби и зеленчуци

Порции 4
Подготовка 10 мин 
Приготвяне 10 мин

Продукти: 

• 4 с.л. сос от стриди
• 2 с.л. тъмен соев сос
• 1-2 с.л. растителна мазнина
• 400 г телешко филе, нарязано на тънки парчета (с дебелина около 1/2 см)
• парченце пресен корен от джинджифил, нарязан
• 300 г пресни пролетни зеленчуци (например млад спанак)
• 150 г кафяви печурки, нарязани 

Начин на приготвяне:

1. Смесете соса от стриди със соевия сос и ги оставете настрана. Загрейте дълбок тиган до нажежаване, сложете 1 ч.л. от мазнината и запържете месото, като бъркате, докато покафенее от всички страни. Най-вероятно ще трябва да го запържвате на два пъти, така че, преди да сложите втората доза, добавете още малко олио. Извадете месото и почистете тигана.

2. Сипете ново олио и запържете джинджифила до златисто. Сложете зеленчуците и гъбите. Пържете около 3 мин, като често разбърквате, след което добавете телешкото и сосовете. Оставете на котлона още 3-4 мин, докато сосът се посгъсти. Поднесете с ориз или спагети.



Къпинов кейк „Бейкуел”

Порции 8
Подготовка 10 мин 
Готвене 50 мин

Продукти: 

• 140 г смлени бадеми
• 140 г краве масло, омекнало
• 140 г кафява захар
• 140 самонадигащо се брашно
• 2 яйца
• 250 г къпини
• 1 ч.л. ванилов екстракт
• 2 с.л. филирани бадеми
• пудра захар, за поднасяне

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Застелете с хартия за печене и намаслете 20-см разглобяема форма за кейк. Разбийте много добре в кухненския робот смлените бадеми, маслото, захарта, брашното, яйцата и ваниловия екстракт.

2. Изсипете половината смес във формата и загладете повърхността й. Отгоре разпределете равномерно къпините и покрийте с втората половина от тестото. Загладете, поръсете с филираните бадеми и печете 50 мин до златисто. Охладете кейка, извадете го, поръсете го с пудра захар и поднесете.





1 коментар:

  1. Всичко е много вкусно, но не спадат ли всички тези рецепти в списъка на онези 10 вредни храни ?

    ОтговорИзтриване