вторник, 22 февруари 2011 г.

Как малката кухня да изглежда по-просторна

Голяма част от времето вкъщи семействата прекарват или пред телевизора или в кухнята. И това е напълно обяснимо - не случайно кулинарният кът е определян като сърцето на дома. За съжаление обаче, стандартното апартаментно разпредление не предвижда голяма площ за кухнята, което води след себе си не особено естетични и ергономични решения.

За да Ви помогнем да разширите кухнята си, ние Ви предлагаме някои от най-лесно изпълнимите идеи.

• Създайте повече вътрешно пространство в шкафовете - това ще постигнете лесно като използвате специален за целта обков, който сам по себе си представлява изтеглящи се метални кошници. Те се монтират за вратичката на шкафа и при изтегляне напред осигуряват достъп и до най-отдалечените ъгълчета. Подобно решение ще Ви спести действително много място.



• Стъклени вратички за шкафовете - едно добро решение, което дизайнерите все повече предпочитат вместо стандартните плътни плоскости. Така се създава по-свеж и лек вид на самото пространство, а ако добавите и вътрешно осветление резултатът ще е смайващ.





• Когато кухнята е малка, заложете на светлите тонове. Те могат да присъстват, както върху стените, така и при избраните повърхности на шкафовете и работния плот. При избор на кухненски корпус и мебели, изберете полирани повърхности - те отразяват светлината и оптически увеличават обема на пространството.

• Илюзията за височина ще "издължи" кухнята по вертикала. Лесно може да постигнете тази оптическа измама, като проектирате горния корпус с високи до тавана шкафове. Друг вариант е стъпаловидното им разполагане - върху по-ниските зони добавете акценти като плетени кошници, старинни чайници и каквото още Ви хрумне.




• Присъствието на прозорец ще придаде виталност на кухненското пространство, тъй като погледът няма да се ограничава между четири стени. По възможност нека той да бъде възможно по-голям и да достига до нивото на кухненския плот.

• По-малкото е повече! Следвайте тази максима и махнете от шкафовете и ъглите всички онези предмети, които никога няма да ползвате, но по навик ги оставяте така "за всеки случай". Дайте възможност на кухнята да диша.




• Отделете едно чекмедже, в което да държите всякакви дребни предмети - ножици, бъркалки, инструменти. По този начин ще избегнете хаоса, който допълнително стеснява кухнята.

• Освободете работния плот. Микровълновата печка може да се монтира под горните шкафове, а бурканчетата с подправки да се поставят на отделна полица.




• В случай че планирате генерален ремонт вкъщи, нищо не Ви задържа да премахнете не-носеща стена и да отворите кухнята към трапезарията. Преди това начинание консултацията със специалист е задължителна.

• Отворените полици са чудесна алтернатива на плътните шкафове, особено ако имате красиви сервизи, които може да покажете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар