вторник, 22 февруари 2011 г.

Как да създадем уютна и функционална кухня

ПРОЕКТИРАНЕ



Перфектната кухня не бива да е със северно изложение. Добре е работният плот да е близо до прозореца. Още при проектирането трябва да се предвидят достатъчно обеми за съхранение и необходимият брой електрически контакти. Модерното кухненско обзавеждане се състои от мебелни системи, които се изграждат на модулен принцип. Така към всеки тип помещение може да се подходи индивидуално – независимо дали разположението на кухненските шкафове е Г- или П-образно, дали има или не готварско островче.Последното е много практично и се комбинира успешно с къта за хранене. Ако вашето кухненско помещение е с по-сложна форма, обърнете се за помощ към специалист по вътрешна архитектура. Понякога се налага да местите или да отстранявате стени (между кухнята и трапезарията, между кухнята и антрето). Те могат да бъдат заменени с плъзгащи се врати с височина, еднаква с тази на помещението, които са изработени от стъкло, пластмаса или дървесни плочи. Обширните пространства се преграждат чрез етажерки и затворени обеми за съхранение.

МАСАТА




Кухнята няма завършен вид без кът за хранене. Търсете пространствени решения, които спестяват място – изтеглящи се плотове, скрити под работните или въртящи се около хоризонтална ос, с възможност за прибиране към стената, както и барплот, който да се използва и като маса.
Класическият кът за хранене изисква повече свободно пространство. За всеки човек трябва да се предвиди част от плота на масата с дължина 65 см. и широчина 40 см. Зад всеки стол се оставя свободна площ от 1 м. "Ъглите за хранене" са по-компактни, защото осигуряват място за повече хора на по-малко пространство. Ако използвате кръгла маса, около нея също трябва да се осигури свободен пояс с ширина 1 m за удобно разполагане и движение на столовете.
Кухненска техника
Докато приготвяте или консумирате храната и когато почиствате, не трябва да бъдете смущавани от много шумни или бавни домакински уреди.
Абсорбаторът е не само атрактивен акцент в интериора на кухнята. Той прекарва замърсения въздух през филтрираща система и го връща пречистен обратно в помещението. По-ефективни са системите, които отвеждат изпаренията от готвенето директно в атмосферата. Не допускайте нивото на шума при работа на абсорбатора да превишава 50 децибела.
По-добре е нагревателните плочи и готварската фурна да са разделени. Само тогава последната може да се инсталира на удобна височина, а под нея остава достатъчно място за съхраняване на домакински съдове. Достъпът до къта за готвене от няколко места е предпоставка за развихряне на кулинарни фиести, в които могат да вземат участие и гостите.
Съдомиялната машина може изцяло да бъде скрита зад мебелен фронт, еднакъв с този на обемите за съхранение или, ако е в по-луксозно изпълнение, да се превърне в дизайнерски акцент. Обикновено при втория случай повърхностното покритие е от благородна стомана. На пазара се предлагат и модели с широчина 45 см., подходящи за малки кухни. Съвременните съдомиялни машини пестят електроенергия и вода и работят безшумно.
Мивката не е излишна въпреки съдомиялна машина. Изчислено е, че 60% от времето за подготовка на храната се прекарва пред мивката. Работата на домакинята може да се облегчи значително чрез достатъчно големи работни плотове и корита за миене, подвижни дъски за рязане и всякакъв вид кухненски аксесоари. Най-лесни за поддържане са мивките от неръждаема стомана. По тяхната повърхност не се задържат вода и нечистотии. Те могат да се вграждат в работния плот без фуги.
Работните плотове са важен елемент от кухненското обзавеждане. Изборът им не бива да се определя само от цената, а преди всичко от лекотата, с която се поддържат.
Пет лесни за осъществяване идеи
Нови работни плотове. Стандартните бели кухненски шкафове ще станат по-приветливи, ако им поставите работни плотове, имитиращи естествена дървесина. Подходящо допълнение към такива плотове са открити етажерки, окачени между шкафовете от втори ред, изработени от същия дървесен вид.
Необичайно дълги дръжки. Изработват се от благородна стомана и придават луксозен вид на шкафовете. Могат да се използват за окачване на кърпи, черпаци и други аксесоари.
Освежаване на фронталните елементи. Старите вратички на кухненските шкафове могат да се изрисуват от художник или да се лакират с разноцветен автоемайллак. Облицоването им със стоманена ламарина ще придаде ултрамодерен вид на кухнята. Профилираните надлепки са за любителите на битово-рустикалния стил.
Облицоване на нишите. Изключителен декоративен ефект се постига при облицоване на стената между първия и втори ред кухненски шкафове с плочи, покрити с фолио в цвят, контрастиращ на фронталните елементи, с метален ефект или със светещ панел.
Оригинални единични мебели.Някой от шкафовете от първи ред може да бъде заменен с контейнер на ролки или с мобилен кухненски блок.

Няма коментари:

Публикуване на коментар