вторник, 22 февруари 2011 г.

Как най-функционално да разположим мебелите в кухнятаКухнята ни трябва да бъде подредена ергономично и удобно, тъй като в нея прекарваме по-голяма част от времето си у дома. Съществуват четири типа планировка на кухненското помещение: U – образна, L – образна, двуредна и едноредна. При всеки един от тях има три основни центъра на активност – хладилник, печка и мивка, които оформят така наречения работен триъгълник. За правилното му построяване трябва да се стремим към минимални разстояния между ъглите му. Това дава възможност на домакинята да достига всички необходими предмети без затруднение.
Мивката е главен център на активност, който отнема от 40 до 46% от времето, прекарано в кухнята. В идеалния вариант тя трябва да е разположена в средата на работния триъгълник. Най-добре е да отстои на 1,2 – 2,1 метра от хладилника. Печката трябва да бъде поставена така, че да бъдат избегнати случайни инциденти и травми. За местоположение на хладилника е добре да изберем един от ъглите на кухненското помещение, така че да не отнема много от работната площ. Трябва да се предвиди вратата му да се отваря към стената, за да не закрива свободно пространство.
При U-образната кухня мебелите се разполагат на три стени. Задната трябва да е дълга от 2,4 до 4 метра, а свободното пространство между двете успоредни стени да е между 1,2 и 2,8 метра.
L-образното разположение е подходящо за малки, квадратни помещения. При този вариант е най-добре мивката да е между хладилника и печката.
Двуредният вариант е подходящ за кухни, които се помещават в дълги, тесни помещения, подобни на коридор, през които често се преминава. Мебелите се подреждат по протежение на двете успоредни стени. В този случай е добре печката и мивката да се разположат в дъното на едната стена. При едноредната подредба общата дължина на кухнята не трябва да надвишава 3,6 метра. Добре е хладилникът да бъде разположен в единия край на редицата мебели, печката – в другия, а мивката да е между тях. По-голямата част от работната площ трябва да е в пространството между мивката и печката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар